3 tips voor een duurzame start in 2019 | The Leaf

3 tips voor een duurzame start in 2019

Het nieuwe jaar is het moment van goede voornemens en van bezinning: Wat ging goed? Wat kan beter? De overgang van oud naar nieuw is bij uitstek geschikt om stil te staan bij onze ecologische voetafdruk en wat we kunnen doen om deze te verminderen. Het is nooit te laat voor verandering. In deze blog geven wij je drie belangrijke tips waar je tijdens de solden je voordeel mee kunt doen. Zo kun je meteen werken aan een groener en gezonder 2019!

Besparen

Rond en na Kerst/Oud en Nieuw nemen veel bedrijven afscheid van (oude) collecties en producten of willen hun overtollige voorraad kwijt. Zij bieden dan vaak grote kortingen aan op producten zoals verlichting. Een uitgelezen kans om meer aan energiebesparing te doen. Door zuinige, energiebesparende lampen of juist tijdsschakelaars aan te schaffen voor een leuk prijsje, kun je meer met minder energie in 2019. Deze logica geldt uiteraard ook voor grotere aankopen, zoals witgoed en huishoudelijke apparaten. Nu is de tijd om een zeer zuinig A++ apparaat te kopen voor een stuk minder geld. Maak gebruik van deze kans!

Gezonde(re) lifestyle

Eén goed voornemen dat vaak wordt genoemd in combinatie met de jaarwisseling, is het minderen met vlees en het aanmeten van een gezondere lifestyle. Een duurzame, bewuste lifestyle met meer (biologische) groenten en fruit en minder dierenleed. Door tijdens de solden al in te spelen op dit voornemen, kun je het jezelf gemakkelijker maken in 2019. Investeer bijvoorbeeld in een goede blender om gezonde smoothies en healthy snacks te maken. Of haal een stoompan in huis om vaker gezonder te koken. Je lichaam zal je voor altijd dankbaar zijn.

Capsulegarderobe

Hoe verleidelijk het ook is om je winkelwagen tot het nokje te vullen met allerlei nieuwe spullen en accessoires in de aanbieding; wees kritisch. Let bij ieder kledingitem op of het veelzijdig is en of het je gelukkig maakt. Werk aan een capsulegarderobe (‘Capsule Wardrobe’) met goede basics die je eindeloos kunt combineren voor verschillende gelegenheden en tijdens de verschillende seizoenen kunt blijven gebruiken. Wist je dat je je ecologische voetafdruk al met zo’n 20% kunt verlagen door een kledingstuk langer dan 9 maanden te dragen? Niet te vergeten: je bespaart water en energie door minder te wassen en te strijken. En de extra ruimte die je ervoor terugkrijgt in je kast is een grote plus!

Consuminder

Door de solden kun je veel geld besparen als je het handig aanpakt. Koop vooral niet om het kopen en blijf jezelf de vraag stellen: heb ik dit echt nodig? Sterker nog, trek deze lijn door en maak een begin met een minimalistische lifestyle waarbij al je spullen een doel dienen en bijdragen aan je levensgeluk. Geef je overtollige spullen een tweede leven bij iemand anders en haal je huis en je hoofd leeg. Zo blijft er meer ruimte over voor belangrijkere dingen in het leven.

Wat zijn jouw groene voornemens voor 2019?

Door Nur Özkanli-Kasikci, blogger Duurzaamheidskompas.nl


Volg ons op social media!